2014. július 1., kedd

Bane Krónikák 5.- A Dumort Hotel tündöklése

Sziasztok!

Izgatottan vártam a novellasorozat folytatását, mert bár az első kettőt kicsit untam, a harmadik és a negyedik nagyon-nagyon tetszett.Meg hát egyfajta pótlékok, amíg megjelenik a City of Heavenly Fire. 
Ezúttal a Dumort Hotel múltjába kaptunk egy kis betekintést, annak is a kezdetére, ezenkívül megtudtuk például, hogy miért Pandemonium a Pandemonium, Magnus pedig szo
kás szerint vitt mindent. :)




Írta: Cassandra Clare & Maureen Johnson
Fordította: Kamper Gergely
Eredeti cím: The Rise of the Hotel Dumort
Sorozat: Bane Krónikák; Vörös Pöttyös
Folytatás?: lesz
Oldalszám: 56
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti borító?: nem

Amit érdemes tudni

Cassandra Clare
Itt most nem írnék sokat, hiszen Cassandra Clare nevét és munkásságát valamilyen szinten nyilván mindenki ismeri, hallott már róla.
Statisztikát sem nagyon tudok hozni, de azt elmondhatom, hogy nem éppen a legsikeresebb novella. Ha a hat közül kedvencet kell választanom, akkor a hármas, négyes és a hatos versenyezhet, de A Dumort Hotel tündöklése semmiképpen.
Nem titok, hogy azok a sikeres történetek, amiket tudunk hova kötni. Így például aki olvasta a Pokoli Szerkezeteket, az nagyon örülhetett, hogy újra hallott például Willékről Az éjféli örökösben, de aki nem, annak semmit sem mondott az egész történet. Az ötödik novellában szerintem az volt az egyik legnagyobb baj, hogy kevés ismerős személlyel találkoztunk benne, de erről majd később.

A könyv

Összességében a cím azért sokat elmond a történetről, de a lényeg dióhéjban: az 1920-as években járunk Manhattanben, Magnus természetesen hozza a formáját (házibulik, társasági események stb.). Felbukkan több új illetve kevésbé ismert karakter is, akik miatt kicsit nehezebb követni a történetet, jóval több figyelmet igényel az olvasás. Teljesen más eset, mint az előző két novella, azoknál annak örültünk, hogy újra találkozhattunk a régi szereplőkkel, itt meg... hát, hogy legyen valami, örüljünk Magnusnak! :)

Véleményem

Az, hogy pár sorban sikerült lerendeznem a történetet mutatja, hogy nem igazán hagyott mély nyomot bennem. Két vagy három napig olvastam, ami az én átlagiramomat tekintve nagyon hosszú idő, nem is beszélve arról, hogy az egész kötet nincs hatvan oldal!!!
Nem mondom, hogy teljesen felesleges volt az egész történet, de ha már muszáj volt, akkor bőven el lehetett volna mesélni 10-20 oldalban, esetleg egy másik regényhez csapva. Persze, tudom, adva volt egy bizonyos terjedelem, ami kellett ahhoz, hogy kiadhassák novellaként. Nekem erőltetett volt.
Számomra a vége felé érkezett meg a történet, akkor jött néhány fordulat, ami felpörgette az egészet. Egy kis démonidézés, egy kis turkálás Magnus még korábbi múltjában, és máris megvan a figyelemfelkeltés. Nem lehetett volna előbb?!
Mégsem tudom utálni a könyvet, lehet, hogy csak a magam győzködésére, de összegyűjtöttem néhány (aláírom, nem túl ütős) érvet, amiért talán érdemes lehet elolvasni:
  • Magnusról szól.
  • A '20-as évekbeli hangulatot nagyon jól leírja.
  • Megtudjuk, miről kapta a nevét a Pandemonium.
  • Közvetett módon találkozunk Magnus apjával is, de hivatalosan még nem tudjuk meg, ki is ő, hiszen ez a CoHF-ben derül majd ki. (Utálom a spoilereket!!!- mégis mindig mindent tudok előre)
  • Néhányszor azért megmosolyogtatott.
A jószívű értékelésem pedig:

5/3.5

Idézetek

Nem mondom, hogy egy lélekfacsaró, életre szóló és bölcsességekkel teli könyv volt, amiből idézetek tömkelegét tudnám kiírni, de azért néhányat mutatok. :)

Szándékomban áll elmenni oda, ahová tartozom. Az egyetlen helyre, amit igazán otthonomnak tekinthetek. Haza akarok menni a Pandemoniumba. Megnyitottam egy portált, hogy odajussak.
 Ezek az emberek azt hitték, hogy ők irányítják a világot. Azt hitték, a pénz feljogosítja őket az uralkodásra.
 Néha valóban nem találom a helyem, de nagyon is ehhez a világhoz tartozónak érzem magam. Honnan máshonnan is származnék?
  – Akkor ki vagy valójában?
-Valaki, aki nem akarja, hogy kiugorj az ablakon. A többi részletkérdés.
 Semmi sem tart örökké – mondta Magnus. – Tapasztalatból tudom. Új dolgokat szerezhetsz magadnak. Új emberekkel találkozhatsz. Az élet mehet tovább.
Igen, az ÖSSZES olvasható Molyon, de mielőtt elítélnétek, hogy csak kimásoltam, megemlíteném, hogy egy kivételével az összeset én töltöttem fel. :)



1 megjegyzés:

  1. Szia. :)
    Három díj vár gazdájára, és az egyiket Neked és a blogodnak szántam. :)
    http://florentinakonyvei.blogspot.hu/

    VálaszTörlés