2014. október 13., hétfő

A Végzet Ereklyéi- mint TÉVÉSOROZAT!

Sziasztok!

Csontváros. Mindenki hallotta a tegnapi híreket, mindenkinek kialakult valamilyen véleménye, én pedig ezt megpróbáltam szavakba is önteni. Érveket, ellenérveket elfogadok a nézeteim mellett és ellen, nyitott vagyok a vitára! Ask.fm-en is elérhető leszek egész nap. :)

Most mi vaaan?!

Évek óta rengetegen várták a Csontváros filmadaptációját, ami tavaly augusztusban meg is érkezett, de
egyáltalán nem váltotta ki a várt hatást. A szereplőkkel még meg is békéltünk, de több helyen is drasztikusan megváltoztatták a cselekményt, ezenkívül pedig... hát, valljuk be, elég lapos lett. NEM mondom, hogy rossz film volt, de a könyvhöz képest... Igen, igaz, hogy az esetek nagy többségében a regényváltozat mindig jobb, amennyiben az alapján készítik a filmet, de az nem igaz, hogy nem lehet jól megcsinálni egy ilyen adaptációt! Vegyük például A Beavatottat, Az Éhezők Viadalát vagy a Csillagainkban a hibát! Szerintem egytől egyig minőségi munka. De hagyjuk is a filmet.

Tegnap robbant a hír, hogy az árnyvadászok a tévéképernyőn térnek vissza, egy sorozat keretein belül! Sokan kérdeztétek tőlem, hogy szerintem lesz-e a Hamuvárosból film, és szinte minden alkalommal azt válaszoltam, hogy nem látok rá sok esélyt. Végül is igazam lett, de erre aztán végképp nem számítottam!

Örülünk vagy nem örülünk?

Avagy: nem félünk, hogy Cassie sorozata is a Vámpírnaplók sorsára jut majd?

Hát, szerintem először örüljünk. Fennáll, és nagyon reális annak a veszélye, hogy egy idő után úgy eltérnek majd az eredeti történettől, hogy már rá sem lehet ismerni, de szerintem várjuk ki a végét.
Ebben a témában leginkább a Vámpírnaplókat lehet felhozni. Adott volt egy középszerű könyvsorozat, akiben valaki meglátta a fantáziát, és a tévéképernyőre vitte. Bár talán helyesebb, ha azt mondjuk, hogy felhasználta ihletként egy tévésorozat alapjául, mert mostanra már szinte semmi közös nincs a könyvek és a sorozat között. De ez tényleg baj volt? Bevallom, most már az egész Damon-Elena-Stefan-ötmillióhasonmás- dologból baromira elegem van, és valahol az ötödik évad közepén abba is hagytam önmagam kínzását, de azt gondolom, hogy L. J. Smith könyveinek igazán nem ártott az a kis tuning, mert a TVD első három évada lebilincselőre sikeredett, imádtam az egészet. Aztán közbeszólt a pénz, amíg van nézettség, addig nem hagyják abba és nem zárják le a történetet, így az egészet már vékonyabbra nyújtották, mint a nagymamám a rétestésztát, de az alapötletek nem voltak rosszak, sőt!
VISZONT azért hasonlítsuk össze Lisa Jane Smith és Cassandra Clare munkásságát, vagy egyenesen a két könyvsorozatot. Véleményem szerint a Vámpírnaplókban semmi különleges nem volt, semmi egyedi, érdekfeszítő dolog, ami miatt mondjuk a képernyőhöz ragadtam volna a sorozat esetében. És akkor nézzük a Csontvárost... Fordulatos, mozgalmas könyv, talán elég bonyodalommal ahhoz, hogy az elég legyen egy tévésorozathoz is. Nem mondom, hogy nem lesznek változtatások, mert biztosan lesznek! De ne fessük előre az ördögöt a falra! :)

Honnan folytatják majd a történetet?

Na, ez kérdéses, és szerintem sok mindentől függ is. Mindenesetre hogyha véletlenül úgy döntetnének, hogy folytatják a sztorit ott, ahol a filmben abbamaradt, akkor biztosan lesz az elején egy "Previously on Mortal Instruments/City of Bones"- rész, vagy a Pilot epizód teljes egészében erről fog szólni. Nem hinném, hogy az egész könyvet újravennék, de egy előbb említett visszatekintős első rész szerintem teljesen elképzelhető.
 UPDATE (2014.10.25.): Teljesen elölről kezdik a történetet!

Maradnak a régi szereplők?

Erről sem tudunk semmit, de azért találgatni lehet... Azt nem hiszem, hogy minden színész marad, még hogyha szeretnék is megtartani őket, biztosan akad olyan, akinek egyszerűen nem fog beleférni egy sorozat a menetrendjébe.
Kezdjük Jace-szel. Emlékeztek még, mekkora felháborodást keltett, amikor nem Alex Pettyfer, hanem Jamie Campbell Bower kapta a szerepet? Én nem lázadoztam különösebben, és ezt nem is bántam meg, mert végül szerintem Jamie kitűnően hozta a karaktert. Most viszont itt egy esély a változtatásra... (amit én nem tartok szükségesnek).
Aztán ott van Lily Collins, mint Clary. Őt mostanában több filmben is láttuk és látni fogjuk, ezért szerintem nála elég kérdéses a dolog már csak az időbeosztás miatt is. Mellesleg szerintem ő az egyik szereplő, akinek a lecserélése nem lenne egy nagy tragédia. Ez persze csak az én véleményem.
És akkor még nem is beszéltünk Lena Headey-ről, akit bizonyára eléggé lefoglal a Trónok harca, vagy Godfrey Gao-ról (aki könyörgöm, maradjon!!!), Robert Sheehanról (Istenem, őt is imádtam!), Kevin Zegersről (na jó, őt is imádom, viszont idegesít, hogy teljesen máshogy néz ki, mint a könyvbéli Alec) és a gárda többi tagjáról. Belegondolva, furcsa lenne, ha bárkit lecserélnének, de valószínűleg több karakter esetén is szükségszerű lesz, és ne felejtsük el azt a lehetőséget sem, hogy nekiállhatnak az egésznek egy vadiúj szereplőgárdával is!

UPDATE: Úgy tűnik, új szereplőket keresnek, Clary, Jace és Simon szerepét már ki is írták castingra! :)

Mikortól láthatjuk a sorozatot?

Májusban kezdenek forgatni, úgyhogy- ha minden igaz-, akkor még idén, 2015-ben képernyőkre is kerül! :)

6 megjegyzés:

  1. Kiváncsi vagyok, az biztos:D Minden esetre kell adni neki néhány esélyt, elvégre nagy százalékos eséllyel marad klassz a sztori egy-két nagyobb változtatás után is:) Bár ez sincs kőbe vésve....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze :) Én is nagyon kíváncsi vagyok, de még maga a sorozat sincs kőbe vésve, úgyhogy az előítéletekkel én még várok :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. nemtudjátok a sorozatot a csontvárostól kezdik?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Igen, teljesen elölről kezdik a történetet, igaz, kisebb-nagyobb változtatásokkal. :) (ahogy én látom, nagyobbakkal, mint amik az első adaptációban voltak)
    És az előző kérdésedre válaszolva pedig biztos vagyok benne, hogy nem folytatják a filmeket, ha nem lesz sikeres a sorozat. :) Minek lovagolnának tovább egy kétszer megbukott sztorin? ;)

    VálaszTörlés