2014. május 30., péntek

John Greenről (Csillagainkban a hiba-hét 2. nap)

Sziasztok!

Tegnap CsaH-hét indult az oldalon, én így készülök Veletek a premierre! Úgy gondoltam, hogy egy napot mindenképpen illik John Greennek szentelni (a teljes heti 'menetrendet' itt találjátok), és nem csak azért, mert ő írta a könyvet, hanem mert egy hihetetlenül fantasztikus ember, akit még ha ilyen módon is, de mindenkinek meg kell ismernie.

Ahol kezdte...

1977. augusztus 24-én született Indianában (Amerika), három hetes (!!!) korában pedig már Floridába költöztek, de ezután is sok helyen megfordult még. Pár évig például Chicagóban is élt, ahol a Booklist nevű könyvajánló/ismertető folyóiratnál dolgozott, de a The New York Times-nak is írt kritikákat. Sőt, később két évet élt is New York-ban.
Érdemes még megjegyezni azt is, hogy a testvérével közösen vezetnek a YouTube-on egy videoblogot, amiről holnap írok bővebben a Vlogbrothers posztban.

Könyvei

Erősen pironkodva szégyenemben, de bevallom, hogy a Csillagainkban a hibán  kívül még semmit sem olvastam John Greentől, de nyáron igyekszem majd valamelyest pótolni a lemaradásomat. 
Első regénye 2005-ben jelent meg Looking for Alaska (Alaska nyomában) címen. Következő könyve 2006-ban az An Abundance of Katherines (Katherine a köbön) volt, és ha csak a magyarra lefordított műveit nézzük, akkor a következő már a Csillagainkban a hiba volt 2012-ben, de előtte dolgozott együtt például Maureen Jonhsonnal is, akinek a neve ismerős lehet a Bane Krónikák borítójáról.

És ahová eljutott velük...

2006 - Michael L. Printz- díj az Alaska nyomában- ért
(A következő évben is jelölték ugyanerre a díjra a Katherine a köbön-nel, de akkor nem nyert)

2009- Edgar Allan Poe- díj a Paper Towns c. könyvéért a "Legjobb YA regény" kategóriában
2010-ben ugyanezzel a könyvvel Corine Literature-díj "YA regény" kategóriában

2012-ben az Indiana Authors Award-on megkapta a National Author-díjat.

2013-ben a Children's Choice Awards-on a Csillagainkban a hiba lett az Év Könyve.

Szintén 2013-ban a Los Angeles Times Book Prize-on Innovátor- díjat kapott (innovátor=újító, megújító)




Közösségi oldalai

Igen, ezek voltak az úgymond száraz tények. Viszont nem árt tudni, hogy John Green elég aktívan jelen van a közösségi oldalakon, köztük Facebookon és Twitteren is.

Néhány tweetje és posztja:

"Egyetlen igazságos végkifejlet létezik: mindenki elismeri ennek a két gyereknek a felsőbbrendűségét, és a világ társcsászáraivá tesszük őket."


 "Ahogy a suli felé hajtottunk, Henry azt mondta, "kemény rockot" akar hallgatni. Megkérdeztem, hogy mégis milyen keményet. " Durvábbat, mint ahogy az elefánt dübörög a lábaival."

" Kérdés: Egyes végtelenek tényleg nagyobbak más végteleneknél, vagy ez csak egy szófordulat? Nem tudod összehasonlítani a végteleneket, mivel határtalanok, szóval jelent ez egyáltalán valamit átvitt értelemben?

Válasz: Annak ellenére, hogy határtalanok, össze tudod hasonlítani a végteleneket. A 19. században Georg Cantor bebizonyította, hogy valamelyik végtelen nagyobb lehet egy másiknál ( például a természetes számok végtelenje kisebb a valós számokénál).Tehát Van Houtennek igaza van, amikor azt mondja Hazelnek, hogy néhány végtelen nagyobb a többinél, de Hazel téved, amikor ezt úgy értelmezi, hogy 0 és 1 között kevesebb szám van, mint 0 és 2 között (mert igazából ez a két halmaz ugyanakkora). Szóval az az állítás, hogy egyes végtelenek nagyobbak más végteleneknél, szó szerint igaz, de igen, átvitt értelemben is szerettem volna mondani valamit ezzel (engem vigasztal a tudat, hogy egy határok által meghatározott univerzumban- egy univerzumban, amiben minden átmeneti és előbb-utóbb minden véget ér- képesek vagyunk felfogni a határtalanságot, és talán még túl sokat is tudni róla. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése