2014. július 22., kedd

Benina: Megsebzett szabadság (Farkasok nemzetsége #1)

Sziasztok!

Bár már nagyon régóta terveztem, eddig még sosem olvastam Beninát. Igazából most is csak azért szántam rá magam ténylegesen erre a könyvre, mert szinte féláron volt a Könyvmolyképzőnél. Ne értsetek félre, tényleg kíváncsi voltam rá, csak valahogy mindig akadt olyan könyv, ami jobban vonzott. Vegyes érzésekkel álltam neki, de lássuk, végül mi sült ki belőle!


Írta: Benina 
Cím: Megsebzett szabadság
Sorozat: Farkasok nemzetsége (#1)
Folytatás?: lesz
Borító: Benina
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2012



 Fülszöveg

Kr.u. 955.
Egy bajor lány:
Flaviát elragadják otthonából a portyázó magyarok. A lány rabszolgasorsra jut, és az ellenség táborának vezére, Daval dönt az életéről. Flavia minden alkalmat megragad a szökésre, ám a férfi nem ereszti.
Egy Farkas:
Daval a nemzetség élén állva testvéreivel együtt hűen harcol a hazáért. Szünet nélküli kalandozások, csaták teszik ki a mindennapjaikat. A bajor rabszolgalány jelenléte alapjaiban kavarja fel a Farkasok nemzetségének családi békéjét. Daval küzd megmagyarázhatatlan vonzódásával, miközben a világa darabokra hullik, a jövője feketeségbe burkolózik, míg végül az egyetlen, amit biztosnak hisz, hogy Flaviának mellette a helye.
Egy alku, mely megpecsételi mindenkettőjük sorsát.
Önmaguk számára is képtelen érzések kelnek életre, és nem tehetnek mást, mint engednek a sodrásának. Rabsága közben Flavia szembesül a valósággal: a magyarok talán nem is olyan barbár népség, mint gondolta.
Csakhogy a lányt, és szerelmének kibontakozását egy nap utoléri a múlt. Mi lehet az, ami még a barbár magyaroknál is jobban megijeszti Flaviát?
A Megsebzett szabadság Daval és Flavia szerelmének nem mindennapi története a magyarok kalandozásának idején.
A véredben lobog az ősi láng!

A könyv

955-ben járunk. Aki tanult egy kis történelmet, az valószínűleg tudja, mikor volt a honfoglalás, és
következtet, hogy mivel néhány évtizeddel már utána játszódik a könyv, a kalandozások korába csöppentünk. Tehát a magyaroknak már megvan a területük, de még nincsenek országhatárok, ehelyett egyes népeket a gyepü választ el egymástól. Nincsenek törvények, nincsen útlevél, szó szerint farkastörvények uralkodnak. 
A magyarok egy alkalommal a bajoroknál portyáznak, és elragadnak két nőt: Falviát és Garát. Mindketten rabszolgasorsra jutnak, ám amíg Daval, Flavia gazdája egész jól bánik a lánnyal, Gara nem mondhatja el magáról ugyanezt. Őt verik, és hát... arra használják, amire annak idején a rabszolganőket szokás volt.
A családokat nemzetségekbe sorolták, így Daval a Farkasok nemzetségéhez tartozik, aminek a legidősebb tagja Vazul- Daval apja. El lehet képzelni, mennyire "megkedvelik" a lányt, amikor rátámad, és súlyosan megsebesíti. Azo Gyöngyvérrel is, a terhes nővel, akit befogadtak, de senki sem tudja, ki a gyermeke apja.
nban ironikus módon ő az egyetlen, aki ért a gyógyításhoz, így Vazult a gondjaira bízzák, és kénytelenek megbízni benne. Ebben a sátorban ismerkedik meg
Flavia hamarosan egészen megkedveli a magyarokat- persze Balmaz, Gara fogvatartójának a kivételével-, és őt is befogadják, szinte már nem is rabszolgaként kezelik, Gyöngyvérrel pedig különösen jó kapcsolatot alakít ki.
És hogy Daval miért nem bántja őt? Egyrészt, mert nem egy barbár és perverz szörnyeteg. Másrészt pedig, mert gyengéd érzéseket kezd táplálni iránta. Ez mindkettőjüknek új és furcsa, de Flavia rabszolgaként nem utasíthatja el a gazdája közeledését. Elvileg. Mert megteszi jó párszor, nem éppen az az alázatos szolga- típus. De talán Daval éppen ezt szereti benne?
További kalandozások, harcok és gyógyítások közepette mindketten rájönnek, hogy egymáshoz tartoznak, de nincs-e már eleve halálra ítélve a kapcsolat, amikor abban a korban már a nőket sem tisztelték, nem hogy a rabszolganőket...

Véleményem

Igazából még mindig egymást kergetik a fejemben a gondolatok erről a könyvről. Legutoljára talán Böszörményi Gyula könyveiben találkoztam ilyen részletesen kidolgozott magyar történelmi háttérrel, és ennek nagyon örültem. Abban azért biztos vagyok, hogy nem voltak ilyen civilizáltak a magyarok sem (bár igaz, Balmaz kitűnő példa arra, hogy Benina sem egy tökéletes és erkölcsös ősmagyar világot álmodott meg), de ettől függetlenül nagyon valósághű volt az egész.
Kifejezetten tetszettek a vallási utalások, hiszen milliószor tanultuk töriből és hittanon is, hogy "Árpád dédunokái (ez nem biztos, de én így emlékszem) már Bizáncban felvették a kereszténységet", de több említést sosem tettünk a Géza előtti korszakról. Nem minta amúgy annyira jártas és érdekelt lennék a vallási dolgokban, de történelmileg szerintem nagyon érdekes dolgok vannak ezzel kapcsolatban. Szóval érdekes volt látni, hogy a kereszténység még csak a szárnyait próbálgatta igencsak szűk körökben, viszont alig ötven év múlva államvallás lett.
 A rajzok is gyönyörűek, életet visznek az egészbe, nagyon jó, hogy sok fejezet végén ott van egy szép kép. Alaposan kidolgozott munkák, mégsem olyanok, mint egy mesekönyv lapjain.
Alaposak voltak a leírások is, és egyáltalán nem untattak, mert olyan jól bele-bele voltak csempészve a szövegbe az ilyen részletek, hogy szinte fel sem tűntek. Tökéletes képet kaptunk a ruházatokról, a fegyverekről, a jurtákról... Nagyon megtetszett ez az ősmagyar világ.
A másik dolog, amit meg kell említeni, az a gyönyörű fogalmazásmód. Benina a- mindenféle értelemben- durvább vagy kényesebb jeleneteket is olyan virágnyelven írja le, hogy szinte észre sem veszed, miről olvasol éppen. Jó, azért észreveszed, de értitek a lényeget, nem? :)
Szóval engem megfogott ez a könyv. Nem lett a kedvencem, de biztosan megveszem majd a folytatást is, és talán majd újra is olvasom. A hatására elkezdtem olvasni  a Bíborhajút is, bár az annyira nekem nem jön be, elég lassan is haladok vele. Mindenesetre már értem, miért is olyan népszerű író Benina, és elismerem, hogy tényleg nagyon tehetséges. Örülök, hogy lehetőségem volt elolvasni ezt a könyvet, és nagyon várom már a második részt, bár sajnos azzal még csak a "háttérben" foglalkozik az írónő, úgyhogy még várhatunk egy ideig. Egyébként a sorozat ötrészes lesz.
Az értékelésem pedig:

5/4.5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése