2016. augusztus 27., szombat

Azok a drága kötelezők... ;)

Sziasztok!

       Azok a drága kötelezők... Mindenki imádja őket, és mindenki mindig mindet elolvassa. ;)
      Akármilyen szörnyű belegondolni, jövő héten bizony itt az iskola. És a kötelezők is, amiket ugyebár nyáron kellett volna elolvasni egytől egyig, de valljuk be, ehhez senkinek sem fűlik a foga. Én voltam emelt magyaros is, tehát volt olyan évem, amikor 40 kötelezőm volt, de bevallom, a felét sem olvastam el. Viszont azok a könyvek között, amiket tisztességgel és becsülettel végigolvastam, akadtak zseniális művek is, ezekből mutatnék néhányat egy kis kedvcsinálóként. :) (A bejegyzés végén pedig azt is elárulom, hogy miket utáltam leginkább.)


Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Ez volt az első kötelező életem során, amit szerettem, Mikszáth műveit pedig azóta is olvasgatom. Sokszor csak gimiben adják fel, de mi már általános hetedikben megkaptuk. Mindenki utálta, de nekem valamiért nagyon tetszett, hetedik utáni nyáron el is olvastam újra. Ez azóta sem történt meg egy kötelezővel sem. 


Schiller: Ármány és szerelem
Emberek, ez valami fenomenális volt! Egyszerű a nyelvezete, és lehet, hogy a cselekmény nem vág oda annyira, de a szöveg zseniális. Pedig nagyon nem szeretem a drámákat.

"Úgyis boldogtalan vagy már, meg is akarod érdemelni?"

" Arcodnak ez a ragyogása nem tűzben edzett arany! Amit tükröd tartósnak és öröknek mutat, csak vékony aranyfüst futtatás, előbb vagy utóbb szétfoszlik imádód kezében. És mihez fogsz akkor?"

 "…az élet utolsó órájában a földi istenek tüdejéből is kitör a halálhörgés, és az ítélet napján ugyanazon a mérlegen lebeg a koldus és a herceg."

" (…) az én puszta ülepem meg rotyogja a basszust."

 "De még az a szajha is megvetne, ha becsülete égő foltjait az én gyalázatom takarná el!"

" Az a széptevő, aki a lány apját hívja segítségül -már megbocsásson-, egy lyukas mogyorót sem ér!"

 "Fogod be végre a szádat? A fejeden törjem szét a csellómat?"

" …elcsábítja a lányodat, aztán megcsúfoltan otthagyja, az meg pártában hervad el, vagy ha megtetszik neki a mesterség, hát folytatja…"


Molière: Tartuffe
Még mindig nem szeretem a drámákat, de azért Molière sem egy rossz dolog. Frappánsan, rímbe szedve írta a drámáit, ez teszi kifejezetten élvezetessé a történeteit.

 "Hagyjuk mindazt, amit ekörül magyaráznak,
Feltételezem azt, ami legjobb magának."

" Mert elönt az epe e zöldség hallatára.
Értsd meg, azt akarom, hogy hallgass valahára."

 "Te a személy helyett árnnyal is beéred?
Aranypénznek veszed az ócska, hamis érmet?"

 "Nem bölcs ember, akit Isten érdeke bánt:
A bűnöst sújtani nincsen szüksége ránk."


Shakespeare: Sok hűhó semmiért
És igen, még egy dráma. Shakespeare művei egyébként is említésre méltóak, de eddig ez volt az, ami legjobban tetszett. Furcsa érzés egy kénytelen-kelletlen olvasott kötelezőn nevetni, de ennél a komédiánál többször is előfordult. :) Még Molyon is 94(!!!) százalékos!

"DON PEDRO
Leányod, ha nem tévedek?

LEONATO
Anyja kitartóan mondogatta, hogy az."


Arany János: Toldi estéje
A Toldit még valamikor általánosban kellett olvasni, az akkor nagyon nem tetszett, az utolsó rész viszont tizenegyedikre jutott, és már teljesen más szemmel néztem az egészet. Nem tudom, mit gondolnék felnőttebb fejjel a Toldiról, de a Toldi estéje szerintem egyenesen fantasztikus.
 "Készen áll a börtön, megyek abba önként,
Hol nem földi bíró lát fejemre törvényt."


" Ne búsulj, ne őszülj, kenyeres cimbora:
Hátra még nekünk a vénasszonyok nyara."


" Ha megromlik a nép régi jó erkölcse:
Mit ér a világnak csillogó kenőcse?"


" Szúr aztán az olasz a semmin nagyokat,
Mint a vénasszony, ki négy szemmel varrogat,-
Cérnát vonna tűbe… épen mellette jár –
Csak, ahová kéne, fokába nem talál."


" Lásd, Bence, a földön már meg sem ismernek;
Mesévé csinálnak maholnap engem is,
Amiről azt mondják: hisszük is azt, nem is."

Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magdát nem csak azért adják utolsó évben, mert a modern irodalomhoz tartozik. Meg kell érni hozzá, meg kell érteni, amiről ír, de ha ez megvan, akkor az írónő a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. Nekünk ez a regény volt kötelező, de szinte az összes ugyanilyen jó, nehéz melléfogni.
"Nem hal meg olyan könnyen az ember, ezt tanulja meg, csak majdnem, aztán később olyan okos lesz attól, amit kiállott, hogy azt kívánja, bár még egyszer buta lehetne, tök buta."


"Minden érzelmi kapcsolat támadási lehetőség, és minél több embert eresztek magamhoz közel, annál számosabb csatornán áradhat felém a veszély."

"Nem jutott eszembe semmi, én csak papíron tudom, mit kell csinálnom, az életben nehezen találom meg a szavakat."

De azért én is szenvedtem...

Hogy mik voltak azok a kötelezők, amiket legjobban utáltam? Nem akarom elvenni senkinek a kedvét, de azért sorolom:

  • Jókai Mór: Fekete gyémántok (végig sem olvastam)
  • Gárdonyi Géza: Egri csillagok (pedig ezt sokan szeretik)
  •  Katona József: Bánk bán
  • Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem (ezt sem bírtam végig)
  • Voltaire: Candide (első olvasás után konkrétan semmire sem emlékeztem, annyira nem kötött le)
 

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Tetszett az összefoglalód. Én magyar szakon végeztem, így elég sok pluszt olvastam, mint a fakton. Most úgy látom, hogy jobban ki kéne dolgozni, hogy melyik magyar szerzőt melyik évfolyamban dobjuk be. Számomra nagy kedvenc a János vitéz, amit gyakran elolvasok, bemutat benne egy igazi jó pasit, aki fejlődőképes jellem és aki választhatná a könnyebb utat, de mégis a szíve szerint dönt. Jókai számomra letehetetlen, de pont nem ez a Fekete gyémántok, Az arany ember, A kőszívű ember fiai háromszög. Ennél ő sokkal jobbakat is írt, ami fiatalok számára izgalmas. Pl. Szeretve mind a vérpadig. Szabó Magda minden műve példaértékű.
    Szomorú, hogy előnytelen válogatás miatt nem kedveltetik meg a magyar szépirodalmat, de úgy összességében az olvasást sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Először is: örülök, hogy tetszett a bejegyzés. Másodszor pedig teljesen egyet kell értenem veled. Jókairól nem tudok nyilatkozni, tőle eléggé elment a kedvem, szabadidőmben egyelőre nem őt olvasgatom, de tényleg rengeteg író (és költő) van, akiknek épp a legjobb műveit nem tanítják az iskolában. Én például a József Attila összesben sok olyan gyöngyszemre bukkantam, ami szerintem sokkal jobban tükrözi a költőt magát és az életútját. Mert ugye azt is kell tudni.
      Tudom, hogy már a csapból is ez folyik, de azzal sem értek egyet, hogy évtizedek óta ugyanazok a kötelezők. Nem szabad, hogy a nagy művek kikopjanak, ez igaz, de közéjük lehetne csempészni akár több kortárs irodalmat is, illetve meg lehetne vizsgálni, hogy egy sokműves szerzőtől melyik az, ami tényleg befogadható a diákok számára, és az sem mindegy, hogy ezeket mikor adják. Mert például Jókai hetedikben...
      De én azt látom, hogy gyakorlatilag már mindegy, mit adnak, a diákok elvből neki sem állnak. Persze kérdés, milyen lenne a helyzet, ha mondjuk az első kötelezőik élvezhetőbbek lennének, de már a szülők sem tartják fontosnak, hogy olvasson a gyerek, egy kis nyomás nélkül pedig csak nagyon kevés kisgyerek áll neki a kötelezőknek.

      Törlés